sunnuntai, toukokuuta 6

Saksanpähkinä-aprikoosi -sämpylät

Löysin herkulliselta kuulostaneen saksanpähkinä-aprikoosi -leivän ohjeen, mutta kaikkine kohotuksineen sen tekeminen olisi vienyt koko (viikon ainoan vapaa)päivän, joten ohje sai jäädä ja sen sijaan sovelsin saksanpähkinät ja aprikoosit perinteiseen sämpylätaikinaan. Tuli muuten älyttömän hyvää!


  • 5 dl vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 dl öljyä
  • 11 dl sämpyläjauhoja
  • n. 0,5 dl kuivattuja aprikooseja
  • n. 0,5 dl saksanpähkinöitä

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita veteen suola, vähän jauhoja ja öljy. Alusta taikina lisäämällä vähitellen loput jauhoista. Lisää pieneksi paloitellut aprikoosit ja hieman pienennetyt saksanpähkinät melko loppuvaiheessa. Sämpylätaikina saa jäädä aika pehmeäksi. Kohota taikinaa noin puoli tuntia. Taikinasta tulee noin 15 sämpylää. Kohota sämpylät hyvin ennen paistamista. Paista lopuksi 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Omilla sämpylöilläni en kyllä kauneuskisoja voittaisi, mutta makuhan se on se mikä ratkaisee. Sämpylöitä olisi voinut kohotella hieman pidempään ennen paistamista, sillä "täytteet" tekevät taikinasta raskaan ja ei niin helposti kohoavan.

Ei kommentteja: