lauantaina, maaliskuuta 24

Marianne-jäädyke

Haaste: Appivanhemmat olivat tulossa kylään ja jotain ruokaa pitäisi keksiä tarjottavaksi. Ajankohta oli ilta ja käynnin tarkoitus yleinen illanvietto.
Ratkaisu: Koska ajankohta oli niin myöhäinen, ruuan tulisi olla suht kevyttä (ei siis pihvi-illallista) ja "naposteltavaa". Myös jälkiruokaa pitäisi tarjota (kakkukahvit ei ajankohdan takia käy).
Lopputulos: Ruokana tarjottiin tacoja, josta tiesin myös appivanhempien pitävän. Jälkiruokana tarjoiltiin seuraavaa jäädykettä. Ja koska jäädykevuokaa en omista, enkä raaskinut heti lähteä sellaiseen investoimaan, lopputuloksena jäädyke tarjoiltiin annosmaljoista (Iittalan kartio-laseista).


  • 150 g marianne karkkeja (tai valmista crush-rouhetta)
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 3 dl kuohukermaa

Jäädyke on helppo ja nopea valmistaa. Vain pakastaminen vaatii muutaman tunnin aikaa. Jos käytät kokonaisia mariannekarkkeja, valmistus kannattaa aloittaa niiden murskaamisesta. Itse käytin morttelia, pakastepussin ja lihanuijan yhdistelmä voisi myös toimia kyseisessä tarkoituksessa.

Tämän jälkeen vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi sekä kerma vaahdoksi erillisissä kulhoissa. Yhdistä mariannemurska muna-sokerivaahtoon ja lisää lopuksi myös kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Seos kannattaa kaataa pakastusvuokaansa (jäädykevuokaan tai annosmaljoihin) melko nopeasti ja laittaa pakastumaan, sillä seoksen seisoessa karkit tuppaavat painumaan kulhon pohjalle. Sinänsä sekin käy jos satut saamaan sen maljan joka on täytetty viimeisenä, mutta tasa-arvon nimissä kaikkien tulisi saada karkkeja yhtä paljon.

Valmis pakastettu tuotos kannattaa ottaa sulamaan hetkeksi ennen tarjoilua. Tällä välin jäädykkeen voi koristella karkkimurskalla (1 murskattu mariannekarkki per annos). Tällä ohjeella jäädykettä tuli kuuden annosmaljan ( 2 dl kartiolasin) verran.

Ohje on alunperin pirkka-lehdestä, muistaakseni viime loppusyksystä. Jäädyke voisi toimia myös eri "täytteillä", esim. turkinpippureilla tai wiener nougatilla, joita molempia saa valmiina rouheena.

3 kommenttia:

oliivia kirjoitti...

Onpa herkullisen oloinen ja näköinen jälkkäri! Ja kuulostaa sopivan helpolta, jos vain muistaa aloittaa ajoissa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on kuin jostakin ruokalehdestä, hieno kuva, hyvä resepti ja valmistusohjeet sopivan yksityiskohtaiset. Upeaa työtä!

Aissa kirjoitti...

Kiitoksia kehuista! Itsekin pidän tämän reseptin kuvaa tällä hetkellä kaikkein parhaimpana ruokakuvanani. Investoin tovi sitten kunnon kameraan, jonka käyttö on tosin vielä vajaavaista, mutta ruokia kuvatessa olen hämmästynyt siitä, kuinka paljon oikealla valaistuksella voi saada aikaan. Enemmän tämän tyyppisiä mikrokuvia harrastavan kannattaisikin ehdottomasti investoida kuvauslamppuun.