lauantaina, syyskuuta 22

Rakkausruokaa: Tomaatti-prosciuttorisotto

Viime tingassa saan aikaiseksi osallistua syyskuun ruokahaasteeseen, jonka aiheena on rakkausruoka. Pohtiessani aihetta oli minulle heti selvää, että osallistun kilpailuun italialaisella ruualla. Pastat, risotot ja pizzat ja ylipäänsä kaikki italialainen ruoka on minulle rakkausruokaa. Ei turhaa kikkailua vaan perusraaka-aineista valmistettuja simppeleitä, mutta ah niin ihania ruokia.

Itse reseptiä oli kuitenkin vaikea päättää kunnes divarista ostettu cosmopolitan (ainakin jonkin osa-alueen rakkauslehti...) pelasti minut tarjoamalla ohjeistuksen tähän italialaistakin italialaisempaan risottoon.



  • 1 litra kanalientä
  • 4 palaa prosciutto-kinkkua
  • 2 rkl voita
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 325 g risottoriisiä
  • 3 luumutomaattia
  • parmesanraastetta

Valmista ensin kanaliemi. Paista sitten prosciuttokinkku pannulla oliiviöljyssä rapeaksi ja laita kinkkusiivut tämän jälkeen sivuun talouspaperin päälle. Jätä kinkusta lähtenyt rasva pannulle ja lisää voi ja paista valkosipuli pannulla pehmeäksi. Lisää riisi ja kuullota seosta, kunnes riisi muuttuu lasimaiseksi. Lisää 1 dl kanalientä ja kun se on imeytynyt lisää lientä vähitellen 1 dl kerallaan. Kun puolet liemestä on lisätty, sekoita joukkoon kuutioitu tomatti. Lisää loput liemestä ja kun riisi on kypsää, sekoita joukkoon hieman parmesanraastetta ja nokare voita. Mausta mustapippurilla. Annostele risotto lautasille ja lisää rapeat kinkkusiivut annosten päälle. Viimeistele annokset parmesanraasteella. Ohjella tulee 4 risottoannosta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä ihan vesi herahti kielelle, kun luin tätä reseptiä :P Nuo alapuolella olevat silakatkin laitetaan kokeiluun!

Aissa kirjoitti...

Molemmat reseptit ovat kokeilemisen arvoisia! Varsinkin nuo silakkapihvit olivat herkkua, kiitos mustapekka-juuston.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tätä aion tehdä huomenna - rakkausruoaksi tietenkin! :)

Anonyymi kirjoitti...

Ja vielä edelliseen liittyen... En ole aiemmin "oikeita" risottoja tehnyt italialaiseen tyyliin, mutta minulla on mielikuva, että niiden tekoon käytettäisiin usein myös valkoviiniä. Pitääköhän se paikkaansa? Ajattelin jos osan nesteestä korvaisi valkkarilla. Olisiko se edelleen oikeaoppista, italialaistyylistä risottoa?

Aissa kirjoitti...

Hei anonyymi!
Olet ihan oikeassa siinä, että risottoihin käytetään usein valkoviiniä nesteenä. Myös tässä reseptissä voit puolet nesteestä korvata valkkarilla. Perinteisissä italialaisissa risotoissa ei valkoviiniä, voita ja parmesanjuustoa säästellä! :)

Anonyymi kirjoitti...

No niin, tulin vielä sen verran kommentoimaan että tulipa tästä hyvää risottoa! Täysin ohjeen mukaan en tehnyt, laitoin kanalientä n. 8 desiä ja loput valkoviiniä. Lisäsin myös yhden punasipulin pieneksi pilkottuna. Erityisen hyviä oli nuo rapeat prosciutto-siivut!

Kiitti ohjeesta!

Aissa kirjoitti...

Hei anonyymi!
Kiva kuulla, että risotto maistui! Tuo sipulin lisääminen on hyvä idea, sillä sipuli tuo aina oman hyvän makunsa.