sunnuntaina, syyskuuta 9

Ranskalainen sipulikeitto

  • 2 isoa sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • voita tai öljyä
  • ½ litraa liha-tai kasvislientä
  • ½ dl kuivaa sherryä
  • tuoretta timjamia tai ½ tl kuivattua
  • mustapippuria ja suolaa
  • vaaleaa leipää
  • juustoa kuorrutukseen

Kuori sipulit ja valkosipuli, halkaise kahtia ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kannattaa malttaa silputa mahdollisimman ohuesti silmistä valuvasta vedestä huolimatta. Laita voi tai öljy kattilaan ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Älä päästä sipuleita ruskistumaan. Lisää liemi, sherry ja timjami kattilaan ja keitä noin 20 minuuttia. Köyhänä opiskelijana korvasin sherryn lorauksella HP:n BBQ soossia ja ketsuppia. Keitto sai näistä hieman väriä ja maku oli mielestäni varsin mainio. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Kauho keitto uuninkestäviin annoskulhoihin ja laita päälle ohut viipale leipää ja juustoraastetta. Käytin juustoraasteena mozzarellan ja parmesanjuuston sekoitusta ja varsinkin parmesanjuusto antoi todella hyvän säväyksen. Kuorruta keitto 220 asteessa grillivastusten alla kunnes juusto on saanut hieman väriä.

Ohje on peräisin Trendi-lehdestä ja oli varsin toimiva. Huomioitavaa on sipulin leikkaaminen mahdollisimman ohueksi. Mietin myös, että leipää kannattaisi ehkä hieman paahtaa etukäteen, sillä ainakin minulla, leipä imi itseenä melkoisesti keiton lientä ja lopputuloksena oli päältä rapea, mutta pohjasta täysin mössö leipä...Ensi kerralla täytyy koittaa Pastajauhajien pekoni-sipulikeittoa, jossa keittoon laitetaan hieman enemmänkin kuin vain loraus tomaattia.

Ei kommentteja: