sunnuntaina, syyskuuta 30

Omena-pekaanipähkinäpiirakka

Tämän ohjeen bongasin Stokkan NY-teemapäivien esitteestä. Erityisesti reseptissä houkutteli vaahtokarkkien käyttäminen täytteessä. Jotenkin lapsellisesti kuvittelin, että vaahtokarkeista tulisi sellaisia ihanan tahmeita kuten niitä grillatessa. Lopputulos oli kuitenkin jotain aivan muuta, mutta takuulla herkullista: vaahtokarkit sulivat uunissa sokerimassaksi omenien ja pähkinöiden joukkoon. Leipomisen ollessa vielä heikkona kohtana ruuanlaittotaidoissani lopputulos ei ollut yhtä nätti kuin reseptin kuvassa, mutta maku oli suussasulava!

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • suolaa
  • 3 rkl jääkylmää vettä

Täyte:

  • 6 hapanta omenaa
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • 2 rkl maizenajauhoja
  • 3/4 dl vaahterasiirappia
  • 2 dl vaahtokarkkipaloja
  • kanelia ja muskottipähkinää

Valmista taikina monitoimikoneessa (tein itse käsin). Mittaa kaikki ainekset vettä lukuunottamatta kulhoon. Pyöritä seos tasaiseksi muroksi. Lisää vesi ja anna koneen käydä kunnes taikinasta muodostuu pallo. Laita taikina jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Sekoita täyte kulhossa. Kuori omenat, poista kota ja paloittele. Pienennä vaahtokarkit. Sekoita siirappi ja maizenajauhot haarukalla ennen kuin kaadat muiden ainesten joukkoon.

Ota taikinasta kolmasosa erilleen piirakan kantta varten. Kauli loput taikinasta levyksi ja vuoraa voideltu piirakkavuoka (keskikokoinen). Laita täyte pohjen päälle ja kauli loput taikinasta kanneksi. Viimeistele reunat ja leikkaa kanteen höyryreikiä. Paista piirakkaa uunin alatasossa n. 50 minuuttia 175 asteessa. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Löysimme loistavan blogisi ja haluaisimme kutsua Sinut mukaan testaamaan uutta yhteisöllistä ruokasivustoa foody.fi:tä. Yhteisöllisen palvelun yhtenä tavoitteena on lisätä kotimaisten ruokablogien näkyvyyttä. Jos haluat liittyä testaajiin ennen foodyn avaamista isommalle ryhmälle, käy jättämässä sähköpostiosoitteesi www.foody.fi sivulla, ja toimitamme sinulle tunnukset.

Tervetuloa mukaan!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Näyttää aivan ihanalle kaikki herkut täällä blogissasi, tulee ihan nälkä kun näitä kuvia katsoo..Tuli mieleen tuosta vaahtokarkkikokeilustasi, että niitähän voisi yrittää soveltaa muuallekin esim kekseihin tai kakkujen täytteisiin..Eikun ideoimaan :)

Aissa kirjoitti...

Hei Enni ja kiitos kehuista! Olen nähnyt vaahtokarkkeja käytettävän mainitsemissasi kekseissä (coocies-tyyppisissä)jotka näyttivät kyllä todella herkullisilta. Toinen mihin aion seuraavaksi vaahtokarkkeja käyttää on sekoittaa niitä brownies-taikinan joukkoon :)