lauantaina, joulukuuta 29

Jokirapuraviolit, pinaattia ja sitruunavoikastiketta

Tämä ohje on kummitellut reseptikansiossani pitkään ja on ollut sijoitettuna lokeroon "sitten kun joskus on kunnolla aikaa". Olen moneen kertaan haaveillut toteuttavani tämän ja yön hiljaisina tunteina kuvitellut, miltä tämä maistuitasi. Okei, nyt pidätte minua täysin friikkinä, mutta ei se mitään!
Työtä tässä riittää jonkin verran. Itse oikaisin muutamassa kohtaa, mm.maissien kanssa ja silti aikaa menee sen verran, että jos olet jo nälkäinen, olet auttamattomasti myöhässä. Silti, kun ruoka on valmis ja sitä pääsee maistelemaan, unohtuu kaikki se aika ja vaiva, se on nimittäin totisesti sen arvoista!

Pastataikina:

  • 3 ½ dl durumvehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 2 munaa
  • 3 keltuaista
  • 2 tl oliiviöljyä

Täyte:

  • 2 maissintähkää (n. 2 dl pakastemaissia)
  • 1 rkl voita
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa ja pippuria
  • 1 salottisipuli
  • 500 g kuorittuja jokirapuja (jokiravun pyrstöjä)

Sitruuna-voikastike:

  • 200 g tuoretta pinaattia
  • 100 g voita
  • 1 sitruunan mehu
  • ½ dl valkoviiniä
  • 3 rkl hienonnettua persiljaa

Aloita taikinasta: sekoita kaikki ainekset keskenään kunnes tuloksena on ryynimäinen koostumus. Ota taikina työpöydälle ja vaivaa noin 10 minuutin ajan kimmoisaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa tunnin ajan.

Täyte: Alkuperäisessä ohjeessa maissintähkät sivellään voilla, murskatulla valkosipulilla ja maustetaan suolalla ja pippurilla ja kypsennetään uunissa 200 asteessa 50 minuuttia ja sitten leikataan jyvät irti. Itse oikaisin ja kuullotin pakastemaissia voissa ja valkosipulissa kattilassa ja maustoin suolalla ja pippurilla. Tämän jälkeen jyvät ajetaan tahnaksi tehosekoittimella. Sipuli kuullotetaan voissa ja lisätään hieman hienonnettujen rapujen kanssa maissitahnaan.

Raviolit: Kaulitse tai aja pastakoneella taikinasta kaksi ohutta levyä. Nosta täytettä pieninä nokareina toiselle levylle tasaisin välein. Aseta toinen levy päälle ja painele taikinat toisiinsa kiinni. Leikkaa raviolit irti toisistaan. Keitä suolalla maustetussa vedessä noin 2 minuuttia (itselläni pasta oli ehkä sen verran paksumpaa, että olisi vaatinut ehkä hetken pidemmän keittoajan)

Kastike: Poista pinaateista varret ja hienonna hieman, ryöppää sitten nopeasti kiehuvassa vedessä. Sulata voi pannulla ja lisää kastikkeen muut aineet. Sekoita pinaatti kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua. Tarjoile raviolit kastikkeen ja parmesaanilastujen kera.

Tällä ohjeella tulee neljä annosta, itse tein puolikkailla määrillä. Ainoa, mitä ihmettelin on rapujen määrä, itse käytin noin neljänneksen ohjeesta annestusta määrästä ja hyvä tuli...

Vielä tiedotusluontoista asiaa: Lähden kahdeksi viikoksi lataamaan pattereitani aurinkoon, opettelemaan capoeiraa ja surffausta, sekä nauttimaan caipirinhoista, joten myös blogi on tämän ajan lomalla ja toivottelenkin kaikille Onnekasta ja nautinnollista Uutta Vuotta!

keskiviikkona, joulukuuta 26

Cajun-pihvit ja ananassalsa

On aika syödä jotain muuta kuin kinkkua ja perunalaatikkoa. Samassa eläimessä pysytään silti, mutta siirrytään hieman eri makumaailmaan. Tämän ohjeen olen löytänyt muutama vuosi sitten jostain lehdestä ja siitä saakka cajun-pihvit ovat säännöllisin väliajoin vierailleet ruokalistalla.


  • porsaan ulkofilepihvejä
  • cajun-mausteseosta
  • tomaattia
  • ananasta
  • makeaa chilikastiketta
  • sitruunamehua

Ota pihvit huoneenlämpöön ja tee salsa maustumaan. Paloittele ananas ja tomaatti pieneksi, sekoita kulhossa ja mausta sitruunamehulla ja chilikastikkeella. Laita kylmään maustumaan.

Mausta pihvit cajun-mausteella molemmin puolin. Mauste on melko tulista, joten kevyt maustaminen riittää. Paista pihvit pannulla (mieluiten parilalla) sopivan kypsiksi.

lauantaina, joulukuuta 22

Aamiaismuffinit

Pikkuhiljaa täälläkin keittiössä hiljennytään joulun viettoon ja keskitytään nauttimaan, mistäs muustakaan, kuin jouluruuista ja valmiiksi katetusta pöydästä. Tässä kuitenkin vielä kiva ohje rauhallisiin loma-aamuihin, jolloin itseään ja läheisiään voi hemmotella kanelin ja omenan tuoksuisella, maukkalla ja terveellisellä aamiaisella.



  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl grahamjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • ½ tl kanelia
  • 1 muna
  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • ½ sulatettua margariinia
  • 1 dl omenasosetta
  • 2 dl irtonaista mysliä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa kevyesti muna, jugurtti ja sulatettu rasva keskenään. Lisää kuivat aineet seokseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää omenasose ja mysli.

Jaa seos muffinivuokiin/muffinipellille, ripottele hieman mysliä muffinien pinnalle. Paista muffineita 200 asteessa uunin alaosassa 25 minuuttia. Nauti hyvän teen kera.

Rauhallista joulua kaikille ja muistakaa syödä hyvin!

maanantaina, joulukuuta 17

Kerrosjälkkäri

Lisää pikareseptejä, tällä kertaa jälkiruokakategoriassa. Tänään oli onneksi viimeinen tentti, joten aikaa ruuanlaittoon löytyy taas. Tästä saa vielä pikaisemman jos käyttää valmiita kaurakeksejä, mutta ei niiden tekeminenkään montaa minuuttia vie.



Kaurakeksit:
  • 50 g margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 muna

Sulata margariini ja sokeri kattilassa. Lisää loput ainekset ja sekoita nopeasti. Jaa taikina pellille kasoiksi ja paista 200 asteessa 5-7 minuuttia.

  • vaniljarahkaa
  • pakastemarjoja
  • kinuskikastiketta

Kokoa annos murentamalla ensin keksejä lasin pohjalle. Lisää sitten sulaneita marjoja ja niiden päälle kinuskikastikella. Päälimmäiseksi lisätään kerros rahkaa.

sunnuntaina, joulukuuta 9

Herkullista pikaruokaa

Heippa täältä tenttikirjojen seasta! Kehittelin tällaisen pikaruokareseptin nälkäisen opiskelijamahani täytteeksi.



  • pirkka chili-korianterikatkarapuja
  • riisiä
  • 1 lime

Raasta lime kuori talteen. Laita riisit kiehumaan veteen, johon on puristettu puolen limen mehu. Paista katkarapuja pannulla ja purista joukkoon toisen limen puolikkaan mehu ja kuumenna katkaravut, mutta älä anna niiden sitkistyä. Riisin ollessa juuri ja juuri valmista, sekoita joukkoon limen kuori.

Tarjoile katkaravut limeriisipedin päällä.

torstaina, joulukuuta 6

Täytetyt uuniomenat


  • 1 iso omena
  • 1 rkl juoksevaa margariinia
  • 3/4 dl kaurahiutaleita
  • ½ dl mustikoita (tai puolukoita)
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus kanelia

Pese ja kuori omenat ja leikkaa ylä- ja alaosista pienet palat pois. Poista siemenkota omenaporalla ja halkaise omenat poikittain.

Mittaa rasva kulhoon ja sekoita joukkoon muut ainekset. Täytä (kuorruta) omenat seoksella ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Isosta omenasta riittää kahdelle jälkiruuaksi, mutta pienestä omenasta on riittävästi vain yhdelle herkkusuulle ;)